Het ontstaan van golf

Er zijn veel verschillende sporten met een plotseling ontstaan of die plotseling zijn uitgevonden. Bij het ontstaan van golf is dat niet duidelijk aan te merken. Golfen heeft zich in de loop van de tijd geƫvolueerd tot wat we vandaag de dag nog steeds kennen. Sporten die uit het golfen zijn afgeleid zijn sporten als hockey, polo en croquet.

Geschiedenis van golfenIn oude geschriften van de Grieken, Romeinen, Perzen en Egyptenaren wordt al een sport beoefend dat we vandaag de dag kennen als golfen. Een hele tijd is er niks te vinden in geschriften tot 1630. Door de magistraten van Brussel werd een ordonantie uit vervaardigd die het spelen van ‘colven’ verbood binnen de stadsmuren. Er zouden te veel gewonden vallen en te veel schade werd er door de sport aangericht. Na de ordonantie van Brussel gingen er meer steden het voorbeeld volgen en sindsdien is er weer een duidelijke aanduiding van de evaluatie van de sport.

Rond 1650 werd er in Holland golf gespeeld met Schotse klieken, oftewel Schotse stokken. Rond die tijd gingen ook veel ballen van Hollandse bodem richting Schotland. Door die feiten is ook duidelijk dat er golf werd gespeeld op de Hollandse bodem.

Een grote verandering aan het golf is dat de Schotten met een kleinere bal gingen spelen. Voorheen werd er altijd met een grote houten bal gespeeld. Hierdoor kon men veel verder slaan en ontstond er een totaal nieuw spel. Schotten speelden vaak op linksen en door de kleinere ballen werd het spel wat makkelijker. Linksen zijn grote grasvlakten op zanderige grond achter de duinen. De linksen hadden vaak kort gras. Dat korte gras kwam mede dankzij de eigenschappen van het gras, maar het was ook vaak gemeentebezit en de gemeente liet er vaak schapen op staan waardoor het gras nog korter werd. De eerste golfspelers sneden uit het gras een gat en stopten er een jampot in. Vervolgens staken ze een meeuwenpluim erin om aan te geven waar het gat was.

Comments are Disabled