Favoriete sporten in Nederland?

Er is in Nederland onderzoek gedaan naar de favoriete sport van zowel mannen als van vrouwen. Het betreft hier de sport die mannen en vrouwen het liefst zelf beoefenen. Het gaat dus niet om de sporten die ze het liefst zelfs passief volgen. In het laatste geval zou vooral voetbal natuurlijk op één staan bij mannen. Miljoenen mannen volgen immers ieder weekend hun favoriete club.

Top 10 Mannen

Voor de mannen ligt de voorkeur bij fitness. Gevolgd door voetballen. Wielrennen, hardlopen, zwemmen staan op nummer drie, vier en vijf (je kunt deze sporten samen terugvinden in de triatlon, die dan weer niet in het lijstje voorkomt). Daarna volgt tennis, wandelen, biljarten of snookeren op deze lijst. De enige wintersport staat op nummer negen; skiën, langlaufen, snowboarden. En als laatste is zaalvoetballen. Opvallend is dat het veelal individuele sporten zijn die de mannen uitoefenen. Wat mist is het schaatsen terwijl er sportmannen als Sven Kramer en Koen Verweij toch als groot voorbeeld gezien kunnen worden. Schaatsen blijkt wat dat betreft eigenlijk een regionale sport te zijn, want in veel regio’s is er eigenlijk geen ijsstadion te vinden waar kan worden getraind.

Top 10 Vrouwen

Ook de vrouwelijke voorkeur gaat uit naar fitness. Met als zwemmen een goede nummer twee notering. Groepslessen op muziek (denk aan Zumba) staan op nummer drie. In de lijst staat op nummer vier, vijf en zes: wandelen, hardlopen of joggen, en dansen (streetdance). De laatste vier favorieten zijn: wielrennen, tennis, gym en paardensport. Opvallend in deze top 10 is dat er geen enkele teamsport in voorkomt en ook wederom net als bij de mannen geen schaatsen.

Teamsport top 10

Voor zowel de mannen als de vrouwen staat in de teamsport top tien op nummer een tot en met drie, voetbal, volleybal en hockey. De lijst wordt aangevuld met zaalvoetbal, basketbal, korfbal, handbal, honkbal en als laatste waterpolo. Heel opvallend is dat buiten de laatste alle sporten balsporten zijn.

Favoriete sport van kinderen

Voor de jongens staat op nummer een voetballen, gevolgd door zwemmen en vechtsport. Voor de meisjes daarentegen is ballet/dans de nummer een, zwemmen en gymnastiek staan op nummer twee en drie. Onder tieners is voetbal, fitness en hardlopen erg geliefd.

Comments are Disabled