Europese competitie

Naast de Nederlandse Eredivisie zijn er ook diverse Europese competitie. Het Europees Kampioenschap is onder veel mensen de bekendste competitie, maar ook de Champions League kan op veel belangstelling rekenen. Vooral als er Nederlandse clubs aan deelnemen.

Champions League
Deze competitie wordt ook wel het miljoenenbal genoemd. Aan het kampioenschap voor kampioenen doen de beste Europese clubs van Europa mee. Niet alleen de kampioenen van ieder land, want de grotere voetballanden in Europa mogen vaak vier clubs de Champions League insturen. Deze competitie wordt overigens het miljoenenbal genoemd omdat er vele honderden miljoenen worden verdeeld aan prijsgeld en ook de tv-gelden zijn voor veel clubs interessant. Niet alleen voor de grotere clubs uit de grote competities, maar ook voor de kampioen van pak hem beet Zweden is de Champions League een interessante competitie. Zo hield Malmö FF in 2015 circa 15 miljoen over aan de deelname. Ook Nederlandse deelnemers als Ajax en PSV verdienen vaak enkele tientallen miljoenen euro’s aan de competitie.

Helaas maken de Nederlandse clubs weinig kans om de Champions League te winnen. Deze competitie wordt nu eenmaal gedomineerd door een aantal clubs, zij die het meeste geld hebben. Denk aan clubs als Real Madrid, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Chelsea, Manchester United en Manchester City. Overigens gooide Juventus, niet meteen bij de grotere clubs van Europa geschaard, in 2015 hoge ogen met een plaats in de finale. Ook Bayern München is één van de sterkhouders in de Champions League. Deze Duitse club voert eigenlijk het beste beleid van Europa door als één van de weinige clubs geen schulden te maken.

Europa League
Uiteindelijke komen de meeste Nederlandse clubs terecht in de Europa League. Deze competitie is een stuk minder aantrekkelijk dan de Champions League. De verdiensten zijn aanzienlijk lager en ook de publieke belangstelling is vaak tegenvallend. Maar weinig wedstrijden in de Europa League zijn uitverkocht en dat geeft ook wel de status van deze competitie aan. De laatste Nederlandse winnaar van de Europa League, toen nog de UEFA Cup, was Feyenoord. Zij wonnen in 2002 deze competitie.

Europees Kampioenschap
Het Europees Kampioenschap is samen met de Champions League eigenlijk de belangrijkste competitie van Europa. Dit landentoernooi wordt eens in de vier jaar gespeeld en Nederland mocht zich één keer tot winnaar kronen. Dat was in 1988 toen de Sovjet Unie werd verslagen dankzij onder andere een wonderschone goal van Marco van Basten.

 

Comments are Disabled